Skip to content

Link to accessibility

Een bewogen geschiedenis

De historie van Alliance Healthcare Nederland begint in 1896. De apothekers Lamers en Indemans leggen vast dat ze samen ‘het bedrijf van apotheker en drogist en den handel in chemicaliën en verbandartikelen' gaan voeren. In een aantal jaren wordt Lamers & Indemans uitgebouwd tot een organisatie met apotheken, een groothandel, een fabriek en een pakhuis. In 1920 besluiten de heren hun apotheken te verkopen, omdat ze zich volledig willen toeleggen op de groothandel en het fabriceren van geneesmiddelen.  

In 1964 wordt Lamers & Indemans onderdeel van Internatio Müller in Rotterdam. In 1972 wordt de groothandel omgedoopt tot Interpharm.

Samenwerking

In de jaren negentig gaat Interpharm twee samenwerkingsverbanden aan. In 1990 richten DA en Interpharm samen een groothandel op voor drogisten: Dynadro. In 2000 gaat Dynadro samen met de retailorganisatie DA onder de naam Dynadro als zelfstandig bedrijf verder. In 1991 opent de eerste Kring-apotheek haar deuren. Kring-apotheek is een formule die Interpharm heeft ontwikkeld in samenwerking met zelfstandige apothekers. Een aantal jaren later wordt de Vereniging Kring-apothekers Nederland opgericht, die een partnership aangaat met Interpharm.

Alliance UniChem

Op 1 december 2000 krijgt Alliance UniChem de aandelen van Interpharm in handen. Door de internationale samenwerking gaat de ontwikkeling van Interpharm razendsnel. Interpharm wordt één van de modernste farmaceutische groothandels van Nederland met begrippen als kwaliteit en toegevoegde waarde voor klanten hoog in het vaandel.

Alliance Boots

Op 31 juli 2006 fuseerden Alliance UniChem en Boots. Boots was de nummer 1 leverancier van health & beauty producten in het Verenigd Koninkrijk. Alliance UniChem was de op één na grootste farmaceutische groothandel in Frankrijk en Europa's nummer drie op de ranglijst van farmaceutische detailhandels.

Walgreens Boots Alliance

Walgreens Alliance Boots is ontstaan door de combinatie van Walgreens en Alliance Boots in december 2014. Deze transactie bracht twee toonaangevende bedrijven bij elkaar met iconische merken, complementaire geografische voetafdrukken, gedeelde waarden en een erfgoed van vertrouwde diensten binnen de gezondheidszorg via de farmaceutische groothandel en de openbare apotheekzorg, voor al meer dan 100 jaar.

Alliance Healthcare en Alphega apotheek

In 2007 wijzigt de naam Interpharm in Alliance Healthcare. Voor de consument blijven de apotheken herkenbaar als Kring-apotheek. Eind 2013 verandert de merknaam van de zelfstandige Kring-apotheken naar Alphega apotheek.

Boots apotheek

In 2009 opent Alliance Healthcare Nederland vijf Boots apotheken. Deze apotheken combineren farmaceutische zorg met de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen, gezondheids- en verzorgingsproducten. Tussen mei en augustus 2015 breidt Boots apotheek in Nederland verder uit naar 65 vestigingen.